Tips voor kampeerders

Regelmatig ontvangen we praktische tips van kampeerders. Op deze pagina vind je een selectie. Je kunt zelf ook een kampeertip insturen natuurlijk.

Lekker slapen

Zeker in gebieden waar het regelmatig regent is goed ventileren heel belangrijk. Zorg bij de aanschaf van een tent of caravan dat je eentje kiest met veel ventilatiemogelijkheden.
Natuurlijk weet de ervaren kampeerder dat je een tent niet in een kuil zet. Om nog minder wateroverlast te hebben is een goed onderkleed en een dekkleed bij de ingang van je tent aan te raden.

In het donker naar je tent kan op sommige prachtige plekjes best een uitdaging zijn. Daarom is een zaklamp natuurlijk aanwezig in de bagage van de kampeerder. Niet alleen voor nachtelijke tochtjes over de camping maar ook in je tent op zoek naar de sleutel van de auto, je leesboek of de eigen minicampinggids route. Niet vergeten dus: de zaklamp!

Goed gereedschap is het halve werk

De ondergrond op een camping is niet altijd vlak en soms heb je hoogteverschillen. Om lekker te kunnen slapen is het prettig dat je caravan goed vlak staat. Een waterpas lijkt alleen praktisch bij het klussen maar een ervaren kampeerder heeft er ook een mee tijdens zijn kampeervakantie. Zet de caravan waterpas.

Accuboormachine

De potjes onder caravan draai je naar beneden met een speciale sleutel. Vaak een priegelig werkje waarbij je vaker dan een keer je hand of vinger blesseert. Daarom doe je er verstandig aan om de accuboormachine met dopsleutel mee te nemen. De potjes van je caravan draai je heel eenvoudig en snel uit met een accuboormachine.

Spijkerharingen en hamer

Harde zandgronden, de droge Groningerklei of een ondergrond met nogal wat stenen erin bezorgen menig kampeerder hoofdpijn bij het opzetten van de tent. Haringen krom of half in de grond kun je voorkomen door spijkerharingen mee te nemen met een klauwhamer op ze erin te slaan (en er weer met beleid uit te kunnen halen!).

Tie rips en ducktape

Help ik moet snel iets vast maken/ zetten/ borgen. Daar heb je tal van handigheidjes voor. Allereerst de tie rips. Wat een uitvinding! De zelfsluitende ‘sliertjes’ van plastic zijn reuze handig om dingen snel goed vast te maken een bijvoorbeeld tentstokken of de caravan. Mogen echt niet ontbreken in de kampeerkoffer. Neem een kniptang mee om na gebruik ze makkelijk te demonteren door ze door te knippen. En natuurlijk ducktape. Beschikbaar in diverse kleuren en maten. Stevig plakband voor het repareren van stoeltjes, vastzetten van kabels, enz. deze sterke plakband is een ‘musthave’ voor kampeerders.

Multitool

Voor de die-hard kampeerders is de multitool vaste handbagage. Thuis liggen ze vaak in het laatje met ‘altijd handige spulletjes voor je weet maar nooit’, maar onmisbaar zijn ze tijdens kampeervakanties. De Multitool is er in diverse samenstellingen. De meest bekende is het klassieke Zwitsers zakmes, maar tegenwoordig steeds vaker als relatiegeschenk bij menig huishouden beland. De miniversie van de schroefdraaier, het zakmes, de blikopener, de kurkentrekker, kniptang en de handzaag handig dichtgevouwen in 1 stuk gereedschap. Bespaart inpakruimte!

Led leeslampje

Niet op iedere camping is een knetterend vuurtje toegestaan. Om toch een boekje te kunnen lezen of niet heel ongezellig volledig in het donker te zitten is een klein led lampje heel handig. In de meeste kampeerwinkels wel te krijgen en als je iets meer besteed heb je zelfs een op zonne-energie.

Kleding voor op de camping

Een kampeervakantie is weersafhankelijk. Zeker in Noord Europese landen is het lastig om voor je vakantie voldoende zekerheid te hebben over het weer tijdens je vakantie. Daarom hebben kampeerders naast een korte broek en zwembroek natuurlijk extra kleding mee voor minder goede dagen. Een lange broek en trui voor ’s avonds bij het vuur is handig. Voor de fietsers onder ons, denk aan goed ademende kleding die niet te dik is. Dit voorkomt dat je het te warm krijgt tijdens het fietsen of juist net even een koutje vat doordat je net te fris gekleed bent. Bij de meeste kampeerwinkels vind je naast goede merkkleding ook prima goedkopere kleding voor een geslaagde kampeervakantie.

Eten en drinken op de camping

Het is zo lekker om na een heerlijke fietstocht terug op de camping even een koud biertje, wijntje of glaasje fris te drinken. Sommige campings hebben geen koelkast. om te voorkomen dat het lauwe drankjes voor de tent gaan worden dompel je de flesjes of blikjes even in een emmer water of plastic zak voordat je gaat fietsen. Het resultaat is heerlijk coole biertjes, wijntjes of frisdrank. De drankjes een middagje goed geborgd in een stromend riviertje is natuurlijk helemaal mooi.

Wespen en andere vliegende ongein

Vermijd het gebruik van een wespenvanger op de camping. Men gebruikt veelal zoete limonade om de wespen te lokken in de wespenvanger. Daarom zullen wespen juist blijven komen. Beter sluit je steeds alles met zoetigheid goed af en vermijd je openstaande potten en flessen met zoetigheid.
Muggen en vliegen zijn hinderlijk tijdens een kampeervakantie. Het beste is natuurlijk om ze gewoon buiten de tent of caravan houden. Met een vitrage of klamboe kun je veel leed besparen. Mocht er onverhoopt toch een mug in je tent schieten dan is het handig om een deet te kopen en je daar mee te behandelen. Scheelt een hoop jeuk.